Kamil Klekowski

Mistrz w zawodzie kucharz, aktywny zawodowo Szef Kuchni. Jeden z 2 szefów kuchni na Opolszczyźnie wyróżnionych w przewodniku Gault&Millau 2018/2019.

Jego pasją jest odtwarzanie tradycyjnej kuchni Polskiej i Europejskiej w nowoczesnym wydaniu. Swoją wiedzą i doświadczeniem chętnie dzieli się z młodymi adeptami sztuki kulinarnej. W kuchni na co dzień opanowany i pełen pomysłów, przewodzi zgranemu zespołowi, bez którego twierdzi, nic by nie zdziałał. Poszanowanie produktu i jakość serwowanych dań to jego dewiza. Wprowadza powiew świeżości do tradycyjnych potraw, przemycając nierzadko elementy nowatorskiej kuchni molekularnej. Pomysłodawca i organizator I festiwalu kuchni tradycyjnej oraz regionalnej, który odbył się w 2017 roku w Kluczborku. II Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej i kolacji degustacyjnej pt. Kulinarne Wariacje Opolszczyzny 2018r. Laureat konkursu poświęconego kuchni opolskiej.

W przeszłości gotował w Danii oraz Francji. W Polsce współpracował z wieloma uznanymi szefami kuchni, hotelami, restauracjami poszerzając swoje doświadczenia
i umiejętności. Szkolił się u Jeana Bossa – prekursora kuchni molekularnej. Zdobył tytuł Mistrza w zawodzie kucharz oraz ukończył kurs pedagogiczny uprawniający do nauczania przyszłych kucharzy. Ukończony kurs HACCP oraz ISO 2200 uprawnia go pełnienia funkcji audytora HACCP.