Paweł Wojtyga

Szef kuchni, trener w firmie Krawat i Muszka

Wykształcenie:

  • Absolwent, mgr Akademii Krakowskiej
  • Małopolska Izba Rzemieślnicza w Krakowie, mistrz kucharz
  • Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie, technik kucharz
  • Liczne branżowe, gastronomiczne kursy i szkolenia

Posiada doświadczenie gastronomiczne zdobywane od 1997r. Pracując w dobrych, znanych restauracjach, hotelach Krakowa i Europy. Uczestnik staży wyjazdowych, ciągle zwiększający swoje umiejętności praktyczne i teoretyczne. Od roku 2010 do 2019 r. był Szefem Kuchni Krakowskiej Szkoły Restauratorów odpowiedzialnym za realizację szkoleń dla kucharzy, tworzenie kart menu w licznych restauracjach w kraju oraz wspomaganie pre opening restauracji w Polsce.

Twórca niejednej mody restauracyjnej w kraju.

Juror licznych konkursów gastronomicznych o zasięgu międzynarodowym i ogólnopolskim. Uczestnik konkursów polskich i zagranicznych. m.in. I Miejsce podczas  Międzynarodowego Kongresu Kuchni Galicyjskiej we Lwowie w 2013 roku.

Praca zawodowa:

  • Szkoleniowiec Krawat i Muszka
  • Szef kuchni Warsztat Qulinarny
  • Szef kuchni, Krakowska Szkoła Restauratorów

Zawodowo związany z takimi miejscami jak:

  • Hotel Sympozjum**** w Krakowie – Szef Kuchni
  • Galicja po kolei – Szef Kuchni, kuchnia autorska
  • Quality Hotell Ekoxen Linköping Szwecja
  • Hotel Crown Piast***** Kraków
  • Restauracja Szara w Krakowie

Łączy kreatywność z wyszukanym i klasycznym smakiem tworzonych potraw.

Jako instruktor sztuki kulinarnej od lat zaraża pasją do gotowania tysiące adeptów sztuki kucharskiej. Człowiek bardzo inteligentny, czasami niepozorny, o wielkiej wiedzy zawodowej. W wolnych chwilach czyta, jeździ, odwiedza, ciekawe miejsca, restauracje i inne obiekty związane ze sztuką kulinarną. Stanowił trzon kadry Krakowskiej Szkoły Restauratorów.