Kurs Baristyczny – poziom podstawowy i zaawansowany
Cel szkolenia:
- Poznanie parametrów potrzebnych do stworzenia kawy
- Poznanie zależności oraz wpływu czynników zewnętrznych oraz wewnętrznych determinujących poprawną ekstrakcję kawy
- Zapoznanie z podstawowymi napojami mlecznym
HiSTORIA KAWY I PODSTAWOWE INFORMACJE – teoria
- historia odkrycia kawy
- wędrówka kawowca po świecie
- uprawa
- gatunki i odmiany
- rodzaje zbiorów
- rodzaje obróbek
- sztuka wypalania
ESPRESSO – teoria
- historia espresso
- budowa młynka i ekspresu ciśnieniowego
- parametry poprawnego espresso
- przygotowanie espresso krok po kroku / błędy wykonania
- ekstrakcja – poprawna/ błędy ekstrakcji (degustacja)
ESPRESSO – praktyka
- ćwiczenie parzenia poprawnego espresso
- ustawianie młynka – zrozumienie istotności/ wpływ na smak
MLEKO – teoria
- skład mleka / charakterystyka
- rodzaje mleka / napoje roślinne
- proces spieniania mleka – demonstracja
- cappuccino – charakterystyka / demonstracja
- latte art – podstawowy wzór “serce”
- latte art – poprawne wykonanie / demonstracja
MLEKO – praktyka
- nauka poprawnego spieniania mleka
- przygotowywanie cappuccino z podstawowym wzorem latte art “serce”
LATTE ART – KONTYNUACJA
- cappuccino z wzorem serca – praktyka
- grubość i równość mielenia
- proporcja wody do kawy
- odpowiednie parametry wody (mineralizacja i chemia wody, temperatura)
- agitacja podczas parzenia