Kurs barmański poziom podstawowy i zaawansowany
Program szkolenia
Podstawowe elementy przygotowania baru:
- ułożenie stanowiska pracy
- przygotowanie sprzętu oraz szkła
- ułożenie alkoholi
- sporządzenie „bartender book’a”
Podstawowe techniki sporządzani koktajli i moktajli:
- Nalewanie, mudlerowanie, budowanie, shakerowanie, blendowanie oraz technika kombinowania
- Koktajle klasyczne
- Sporządzanie własnych receptur
- Nowoczesne formy serwowania alkoholu oraz koktajli
Towaroznawstwo alkoholi
- Zapoznanie się z asortymentem, który posiadamy na swoim barze
- Wykorzystanie alkoholi do wszystkich serwisów
Psychologia sprzedaży oraz obsługa Gości
- Jak sprzedawać droższe alkohole oraz drinki
- Jak zachęcić Gościa do powrotu do naszego baru, Savoir- vivre
Dekorowanie koktajli oraz dobór owoców do koktajli
- Umiejętności doboru owoców i warzyw
- Sprzęt do dekoracji
- Wykorzystanie składników w codziennej pracy