Audyt finansowo-organizacyjny
Program audytu:
1. Analiza kosztów, zasobów i procesów – zwiększenie sprzedaży i rentowności oraz podstawowy audyt podatkowy
- czy wszystkie zasoby są adekwatne do prowadzonych działań i czy na pewno są w pełni wykorzystywane,
- jaka jest efektywność kosztowa na tle branży,
- obszary, które można poprawić i jakie to przyniesie.
2. Zarządzanie kadrami
- formalne i nieformalne funkcje pełnione w organizacji,
- poznanie i wykorzystanie potencjału pracowników,
- budowa zaangażowanego zespołu.
3. Budowa systemu kontroli kosztów i podejmowania decyzji
- wyznaczanie celów i sprawdzanie ich realizacji,
- budżetowanie najważniejszych obszarów działania,
- przełożenie planu controlingowego na system motywacyjny.
4. Praktyczne ćwiczenia i case studies
- zadania dla uczestników szkoleń,
- omówienie najważniejszych problemów sprzedażowych jakie dziś ma hotel,
- praca warsztatowa.
5. Podsumowanie
- jak świadomość finansowa wpływa na realne zwiększenie zysków,
- indywidualne studium przypadku – rozwiązania na obniżenie kosztów, usprawnienie działania i zmotywowanie pracowników,
- konsultacja.