Andrzej Polan
Kuchnia polska w nowoczesnej odsłonie, regionalna, wegetariańska
Andrzej Polanem, jest jedną z najbardziej lubianych osobowości telewizyjnych. Charyzmatyczny, z poczuciem humoru, z wielkim zaangażowaniem, z lekkością prawdziwego geniusza oprawia w kulinarne smaki ważne chwile i wydarzenia.
Z powodzeniem realizował kulinarne programy w Kuchnia+ 9. Tworzył, łącząc nieoczywiste produkty i przyprawy, ucząc widzów gotować ze smakiem w setkach odcinków „Czy umiesz gotować”, „Polska ze smakiem”, „Doradca smak” , Miedzy kuchnią a salonem”. Każdy odcinek był jak spektakl rozgrywający się na oczach publiczności, kreując dania jak dzieła sztuki.
Doświadczenie i doskonalenie swojego zawodu zdobywał przez wiele lat jako Szef Kuchni w restauracjach w całym kraju. Przez wiele lat z sukcesami prowadził swoją autorską restauracje ”Mała polana Smaków a później „Polanę Smaków”. Gotował dla koronowanych głów, artystów i celebrytów, miał grono stałych gości, zagorzałych fanów i wyznawców swojej kuchni.
Obecnie stały gość programu Dzień Dobry TVN, prowadzący liczne warsztaty kulinarne. Ambasador topowych marek kulinarnych.
Napisał i wydał literaturę dla smakoszy:
- Autor książki „Kuchnia Polana w Obiektywie Welmana” odszedł od typowego schematu książek kucharskich. Prowokacyjnie i pysznie zaproponował nowatorskie dania aby zaskoczyć gości.
- Autor książki „Polana Smaków” to opowieść, która toczy się wokół stołu, polskiej tradycji kulinarnej, okraszonej sielskością, naturą i dobrymi relacjami.
- Autor książki „Doradca Smaku 3”, w której dzieli się ze swoimi czytelnikami autorskimi przepisami w trzech odsłonach: z pieca, z patelni, z garnka.
- Autor książki „Cztery Pory Roku na Polanie” to prawdziwy kulinarny bestseller, która inspiruje kulinarnie do poznawania smaków kalendarza natury.
Dla Andrzeja Polana najważniejsze w kuchni są składniki: smak i jakość produktów. Dopracowane, ambitne dania są pełne polskiego serca, zakorzenione w tradycji, które powstały z miłości do natury.