
Joanna Szataniak
Trener z doświadczenia i pasji, Barista
Z ogromną energią i uśmiechem na twarzy jest w stanie wyszkolić osoby tak, że każde przygotowywanie kawy po szkoleniu będzie już tylko przyjemnością! Zapewnia Uczestnikom sporą dawkę wiedzy i umiejętności oraz dobrą zabawę. Przeprowadza szkolenia baristyczne dla personelu restauracji, kawiarni i innych lokali gastronomicznych. Prowadzi również warsztaty dla amatorów z zakresu sztuki parzenia kawy, przekazując wszystkie tajniki przygotowywania doskonałego napoju.
Członek i certyfikowany Barista Speciality Coffee Association. Dwukrotna finalistka -Mistrzostw Polski Barista, Dwukrotnie udział w Mistrzostwach Polski Barista Coffee in Good Spirits (4 miejsce).
Certyfikacje SCA: poziom podstawowy: sensoryka, poziom zaawansowany: umiejętności baristy.
Pracowała w wielu punktach gastronomicznych, m.in.:
- Rafał Górka Cafe Bar Celona – barista, trener
- Dominik Wochnik „WOX”, sieć kawiarni-lodziarni „Monte Negro” – koordynator ds. sprzedaży i marketingu
- Jarosław Skoczylas „Es’pressobar” – menager
- Klubokawiarnia „Rynek10”, stanowisko: barista/trener
- Belweder Group Marek Jałtuszewski
Od Joanny:
„Kawa, temat rzeka… Czy pić espresso czy cappuccino, americano czy też może caffe latte. Podobno o gustach się nie dyskutuje… Ale trzeba pamiętać o jakości tego produktu, bo jakiej byśmy kawy nie pili, ważne jest, by była przygotowana z dobrego ziarna wolnego od defektów. To jedna z ważniejszych wytycznych na etapie selekcji i wypalania kawy. Jestem ciekawa czy wiecie co jeszcze ma wpływ na jakość i smak kawy którą pijecie?”