Michał Iwaniuk

Michał Iwaniuk

Szkolenia cukiernicze

Szef cukierni Airport Hotel Okęcie, odpowiedzialny za kreację marki Czekolada Café (od 2014). Finalista World Chocolate Masters – Paryż 2018 (WCM). Regionalny World Chocolate Master Akademii Czekolady Barry Callebaut. Laureat tytułu Best Pastry Chef (2016). Ambasador marki Cacao Barry. Trener w Ashanti – Międzynarodowej Szkole Sztuki Kulinarnej w Łodzi, gdzie prowadzi szkolenia dla profesjonalistów i pasjonatów cukiernictwa z przygotowania deserów w formie monoporcji, konfekcji czekoladowej i tortów artystycznych.

Współautor dwóch książek cukierniczych „KREACJE” i „ŚWIĄTECZNE KRESCJE” gdzie wspólnie z szefem Maciejem Wiśniewskim i Maciejem Rosińskim uchylają tajemnice swojego spojrzenia na cukiernictwo, chcąc rozwijać je i pomóc zrozumieć innym  zagadnienia nowoczesnego cukiernictwa.

Znakomity technolog, a jednocześnie artysta – ambitny, pracowity i nieprzeciętnie utalentowany, przełamuje standardy i stereotypy. Jest uosobieniem etosu pracy nowoczesnego cukiernika. Wspiera akcje charytatywne – podczas wylicytowanych warsztatów szkoli z technik cukierniczych i dzieli się doświadczeniem. Autor czekolady Mazovia – własnej kompozycji Or Noir – szlachetnej i limitowanej linii skomponowanej w ramach przygotowań do World Chocolate Masters 2018. Bazę Mazovii  stanowi 71% kakao Barry Callebaut, jej wyróżniki to: głęboki smak, nuta owoców leśnych i aromat czerwonych kwiatów, świeżość i kremowość.

Michał Iwaniuk wyszkolił zespół cukierników Airport Hotel Okęcie. W 2018 r., podczas targów Mazury HoReCa w Expo Mazury w Ostródzie, wraz ze swoimi współpracownikami wziął całą stawkę w prestiżowym konkursie Master Challenge by Schöller. Wytrwale wplata do swojej produkcji wątki polskie – smak trawy żubrowej, brusznicy, owoców z sadu i lasu, nie ulegając sezonowym modom.  

Współczesne cukiernictwo Michał Iwaniuk interpretuje jako „przestrzeń, w której wizja i wymarzony smak idą w parze z formą i doskonałością technologii produkcji”.