Tomasz Nowak

Kuchania polska, regionalna, dziczyzna

W gastronomii od ponad 20 lat. Obecnie manager regionalny/ doradca kulinarny  RM Gastro Polska producenta urządzeń dla gastronomii. Szkoleniowiec, doradca i audytor  dla wielu obiektów gastronomicznych w Polsce. Egzaminator w Cechu Rzemiosł Katowice na czeladnika i mistrza w zawodzie Kucharz

Współwłaściciel pracowni cukierniczej i kawiarni Sweet Home Silesia by Magdalena Nowak,

Założyciel „Kuźni Kucharzy Śląskich”. Szef Kuchni i doradca kulinarny w firmie Vitalpro.

Juror oraz Laureat wielu konkursów kulinarnych. Autor wielu artykułów i przepisów kulinarnych na portalach internetowych oraz w prasie branżowej. Brązowy medalista mistrzostw Europy w 2010r w podawaniu potraw z karpia, udział w pucharze świata i brązowy medal w 2010r w Luksemburgu w drużynie Sebastiana Krauzowicza szefa kuchni obecnego trenera kadry kucharzy Polski, brązowy medal mistrzostw republiki czeskiej „ Ćesky Kapr” 2010r., Srebrny medal w mistrzostwach republiki czeskiej w Budejovicach w 2011r. Finalista konkursu TRENDY CHEF 2012r. Złoty medal w mistrzostwach republiki czeskiej w Budejovicach w 2012 r.

Od wielu lat zajmuje się otwieraniem lokali gastronomicznych, tworzenie technologii , dobór sprzętu, rekrutacją, układaniem menu, organizacja zespołu i pracy, wprowadzanie odpowiedniego kierunku w obiekcie oraz innowacji, trendów, promocji, ofert sprzedaży dla patronowanych obiektów.

Specjalizuje się i szkolę w kuchni polskiej regionalnej, moją specjalizacją jest również kuchnia śródziemnomorska, włoska, bałkańska, bardzo interesuje mnie i lubię pracować z dziczyzną , rybami i owocami morza. Nie obce mi są ciasta, desery. Szkolę również w tematyce śniadań, bankietów, cateringów, dań fit, wege, garmaż, wędzenie, fermentacji, suszenia, food pairing, food plating, sous vide, metody i dodatki stosowane w kuchni molekularnej, technologia potraw o charakterze prozdrowotnym, wykorzystanie niekonwencjonalnych surowców i przypraw w technologii gastronomicznej, wpływ obróbki wstępnej na jakość surowców do produkcji potraw. I wiele innych rozwiązań i zagadnień związanych z technologią w kuchni.

Ostatnie obiekty które audytowałem i szkoliłem  to Lubinpex z KGHM sieć hoteli, restauracji, stołówek w spółce. Otwierany ostatnio obiekt Bistro Kłos i garmaż w sieci piekarni Kłos na Śląsku.