Kurs Sommelierski
Organizacja pracy na stanowisku sommelier:
- Wyposażenie sommeliera
- Przygotowanie mise en place do serwisu wina
Podstawowa znajomość obsługi podczas serwisu wina:
- Zasada noszenia wina
- Znaczenie ułożenia sztućców
- Kierunek obsługi kelnerskiej
- Kolejność obsługi Gości – precedencja podczas serwisu wina
- Enologia – podstawy wiedzy o winie:
- Podstawowe naczynia szklane
- Podstawowe typy i wielkości butelek
- Co to jest wino?
- Kim jest sommelier?
- Dlaczego wino przedłuża życie?
- Od czego zależy jakość wina?
- Rodzaje winorośli – podstawowe szczepy (pochodzenie)
- Umiejętności winiarza – winifikacja
- Temperatura przechowywania i podawania wina
Podstawowy dobór wina do dań:
- Smaki wina
- Dobór win według zasad
- Dobór win według mapy
- Pułapki – czego wino nie lubi
- Analiza wina: wzrokowa, zapachowa i smakowa
- Degustacja i opis w karcie degustacyjnej
Serwis wina:
- Odczytanie etykiety
- Podstawowe znaczenie i słownictwo
- Co to jest dekantacja?
- Jak otwierać wina musujące: tradycyjnie i Sabrage
- Serwis wina spokojnego
Podstawowe alkohole:
- Wina wzmacniane
- Digestive
- Whisky / Wheskey
- Koniak / Brandy
- Likier
Sugestywna sprzedaż wina:
- Po co sprzedawać?
- Propozycja wina w 3 krokach
- Słowa, dzięki którym sprzedajemy wino