Dobre maniery przy stole, czyli jak jeść, żeby nie najeść się wstydu

Cel i korzyści ze szkolenia:

Zasady dobrego wychowania przy stole to nie tylko zakaz mówienie z pełnymi ustami czy umiejętne posługiwanie się sztućcami. To zbiór norm sięgający zacznie dalej i pozwalający na pokazanie szeroko pojętej kultury osobistej.

Przy stole czeka nas prawdziwy egzamin z zachowania, który zdradzi nasze zwyczaje podczas jedzenia. Większość przyjęć, uroczystości czy spotkań biznesowych łączy się przecież ze spożywaniem posiłku, dlatego umiejętność zachowania się przy stole warto opanować do perfekcji.

Adresaci szkolenia:

Szkolenie skierowane jest dla wszystkich osób, które chcą poczuć się swobodnie podczas przyjęć w eleganckiej restauracji czy biznesowego posiłku. Dla pracownikach mających częsty kontakt z klientami oraz partnerami biznesowymi. Dla wszystkich osób reprezentujących firmę na zewnątrz.

Program szkolenia:

1. Savoir-vivre w restauracji

  • Otwieranie drzwi
  • Zajmowanie miejsc przy stoliku
  • Gość honorowy
  • Wybór dań
  • Konwersacja przy stole
  • Biznesowy posiłek
  • Ale gafa!
  • Kto reguluje rachunek?

2. Co wolno a czego nie wypada – zasady, które ułatwią nam życie

  • Symbolika sztućców
  • Jak trzymać kieliszek?
  • Ceremoniał picia kawy
  • Co zrobić z pestkami i ośćmi?
  • A co z wykałaczkami?
  • Jak prawidłowo używać serwetki
  • Sprawa nie do końca oczywista, czyli jak jeść pieczywo?
  • Gdy jemy palcami

3. Jedzenie w dobrym stylu

  • przystawki
  • zupy
  • trudne potrawy
  • owoce i warzywa
  • desery
  • ciasta i ciasteczka – co można jeść rękami?

Jesteś zainteresowany ofertą? Wyślij do nas zapytanie

Szkolenia