Sprzedaż sugerowana, czyli zwiększanie rachunku gościa
Cel szkolenia:
- Poznanie zasad savoir-vivre na stanowisku kelnera
- Poznanie sposobów budowania relacji z Gościem i dziećmi
- Poznanie metod sprzedażowych, dzięki którym zwiększymy rachunek gościa
Metody pracy:
Prezentacja trenerska
Ćwiczenia indywidualne
Ćwiczenia grupowe
QUIZ
Program:
Relacja:
- Obsługa Gościa „od wejścia” – pierwsze wrażenie
- Rozmowa z Gośćmi
- Podanie karety menu
- Systemy notowań
- Jak sprawiać, by Goście wracali dla nas – kelnerów
- Budowanie relacji z Gośćmi i ze współpracownikami
- Komunikacja w zespole
- Typologia Gości
- Rozpoznawanie potrzeb Gości
- „Kontrakt” z najmłodszymi Gośćmi- Dzieci (wzbudzenie zaufania)
- Rozwiązywanie trudnych sytuacji
- Rozmowy z „wymagającymi” Gośćmi
- Rozwiązywanie reklamacji
Sprzedaż:
- Sugestywna sprzedaż- opieką nad Gościem
- Po co sprzedawać?
- Techniki sprzedaży: napojów, przystawek, dań głównych, deserów, wina
- Jak zarabiać więcej tipów?
- Up-selling i cross-selling
- Jak zwiększać obroty w restauracji?
- Jak dbać o stany magazynowe?
- Sprzedaż telefoniczna – „uśmiech przez telefon” oraz poprawne rozpoczęcie rozmowy