
Paweł Wojtyga
Szkolenia kulinarne, specjalizacja: kuchnia tradycyjna w nowoczesnym wydaniu
Wykształcenie:
- Absolwent, mgr Akademii Krakowskiej
- Małopolska Izba Rzemieślnicza w Krakowie, mistrz kucharz
- Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie, technik kucharz
- Liczne branżowe, gastronomiczne kursy i szkolenia
Posiada doświadczenie gastronomiczne zdobywane od 1997r. Pracując w dobrych, znanych restauracjach, hotelach Krakowa i Europy. Uczestnik staży wyjazdowych, ciągle zwiększający swoje umiejętności praktyczne i teoretyczne. Od roku 2010 do 2019 r. był Szefem Kuchni Krakowskiej Szkoły Restauratorów odpowiedzialnym za realizację szkoleń dla kucharzy, tworzenie kart menu w licznych restauracjach w kraju oraz wspomaganie pre opening restauracji w Polsce.
Twórca niejednej mody restauracyjnej w kraju.
Juror licznych konkursów gastronomicznych o zasięgu międzynarodowym i ogólnopolskim. Uczestnik konkursów polskich i zagranicznych. m.in. I Miejsce podczas Międzynarodowego Kongresu Kuchni Galicyjskiej we Lwowie w 2013 roku.
Praca zawodowa:
- Szkoleniowiec Krawat i Muszka
- Szef kuchni Warsztat Qulinarny
- Szef kuchni, Krakowska Szkoła Restauratorów
Zawodowo związany z takimi miejscami jak:
- Hotel Sympozjum**** w Krakowie – Szef Kuchni
- Galicja po kolei – Szef Kuchni, kuchnia autorska
- Quality Hotell Ekoxen Linköping Szwecja
- Hotel Crown Piast***** Kraków
- Restauracja Szara w Krakowie
Łączy kreatywność z wyszukanym i klasycznym smakiem tworzonych potraw.
Jako instruktor sztuki kulinarnej od lat zaraża pasją do gotowania tysiące adeptów sztuki kucharskiej. Człowiek bardzo inteligentny, czasami niepozorny, o wielkiej wiedzy zawodowej. W wolnych chwilach czyta, jeździ, odwiedza, ciekawe miejsca, restauracje i inne obiekty związane ze sztuką kulinarną. Stanowił trzon kadry Krakowskiej Szkoły Restauratorów.