FacebookInstagram

Zenon Hołubowski

Szkolenia kulinarne, kuchnia polska, europejska, śródziemnomorska, amerykańska

Zenon Hołubowski jest właścielem i Executive Chef Restauracji Tawerna Toscana. W latach 2009 – 2020 właściciel Hotelu Hołubowski w Pile. Długoletni członek Amerykańskiej Federacji Kulinarnej, Światowego Zrzeszenia Szefów Kuchni (WACS) oraz honorowym członkiem Stowarzyszenia Euro-Toques Poland.

Doświadczenie kulinarne zdobywał w USA (od 1991 do 2001), gdzie ukończył Culinary Instytute ofAmerica. Dalsze kroki w jego kulinarnej karierze stawiał podczas wizyt w krajach skandynawskich, Azji, Hiszpanii, Niemczek i Turcji. Jego pasja do kuchni włoskiej rozwinęła się podczas pobytu we Włoszech, gdzie we Florencji Zenon uczył się w Scuola di Arte Culinaria.

W 2014 roku, Zenon zdobył certyfikat CEC (Certified Executive Chef) wydawany przez WACS, a w 2017 roku zdobył certyfikat CMC (Cetrified Master Chef), co uczyniło go pierwszym i jedynym polakiem, który może pochwalić się najwyższymi kwalifikacjami przyznawanymi przez WACS.

Zenon Hołubowski jest doświadczonym i uznanym członkiem juryw Polskich i międzynarodowych konkursach kulinarnych. Jest jednym z dwóch certyfikowanych jurorówWACS pochodzących z Polski.

W latach 2009 – 2015 Zenon był sędzią podczas serii konkursówWACS Global Chef Challenge odbywających się w Budapeszcie i Pradze. Co więcej, był przewodniczącym Juryw narodowych kwalifikacjach do półfinału Global Chef Challenge oraz wwielu innych konkursach kulinarnych, m.in.: Primerba Cup (2010 – 2014), Młody Kreator Sztuki Kulinarnej (2010 – 2014), Festiwal Dobrego Smaku w Grucznie (2012 – 2014) czyw Festiwalu Dobrego Smaku w Łodzi (2013).

Zenon Hołubowski od lat jest związany z Kulinarnym Pucharem Polski. Od 2011 do 2013 roku był sędzią półfinałów, a w 2014 roku był Przewodniczącym Jury KPP. Od 2012 roku pełni również prestiżową funkcję Ambasadora tego najbardziej wymagającego konkursu dla profesjonalnych kucharzy w Polsce.

Od 2007 roku czynnie uczestniczywformowaniu Kulinarnej Reprezentacji Polski na międzynarodowe zawody kulinarne: IKA Erfurt 2008 (brązowy medal), IKA Erfurt 2016 (brązowy i srebrny medal), Puchar Świata Luxemburg 2018 – nominacja na trenera technicznego Reprezentacji Polski Seniorów (PNCT – Poland National CulinaryTeam) oraz konsultant PNCT na Olimpiadę Kulinarną w Stuttgarcie w 2020 roku.

W codziennej pracy Zenon skupia się na podnoszeniu kwalifikacji młodych adeptów sztuki kulinarnej poprzez organizowanie i prowadzeniu szkoleń dla uczniów szkół, którzy biorą udział w konkursach kulinarnych. Jego ponad 30-letnie międzynarodowe doświadczenie w restauracjach sektora fine dining, cateringu oraz doskonała znajomość branży HoReCa sprawia, że realizowane przez Zenona projekty kulinarne i szkolenia są zawsze na najwyższym światowym poziomie.

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera i badź na bieząco z najświeższymi informacjami, poradami i ekskluzywnymi ofertami szkoleniowymi.